Suomi tarjoilee monipuolisia mahdollisuuksia erilaiseen matkailuun, kunhan ulkoilman lämpötilan ei tarvitse saavuttaa trooppisia lukemia. Kotimaanmatkailun helmet ovat puhtaita luontokohteita, joissa arjen kiireestä rentoutuminen onnistuu vaivatta. Pääsiäislomalla Suomen luonnosta voi nauttia hiihtäen ja kävellen, vaikka yhdet kohteet sopivat paremmin kesäaikaan vierailuun kuin toiset – ja päinvastoin.
Tämä pieni kotimaan matkaopas kokoaa yhteen Suomen parhaat luontokohteet, joissa vierailuun 2–5 päivää riittää vallan hyvin. Suuntaamme etelästä kohti pohjoista, mutta muista, että oma ajonauvo on useimmille alueille pääsemiseksi välttämättömyys. Majoituspalveluitapuolestaan löytyy monien luonnonsuojelualueiden välittömästä läheisyydestä, jos telttaretkeily ei kuulu suunnitelmiin.
Suomenlinna ja Turun saariston rengastie
Lähiloma alkaa Suomen pääkaupungista Helsingistä ja sen edustalla sijaitsevasta Suomenlinnasta. Vaikka kohde ei tarjoa luonnossa samoilua tai pitkiä vaellusreittejä, on historiallinen maailmanperintökohde täynnä mielenkiintoisia merimaisemia.
Suomenlinnan hoitokunnan puutarhurit liputtavat luonnon pienien yksityiskohtien puolesta, ja näkymät vaihtelevat erityyppisistä 1700-luvun puolivälissä linnoitetuista alueista saaristoluontoon ja kaupunkipuistoihin. Valkoposkihanhet ja joutsenet pesivät lähisaarilla ja ilahduttavat matkailijoita läsnäolollaan.
Puhdas, kaunis luonto ja Sustainable Travel Finland -merkki ovat vedenpitäviä todisteita Suomenlinnan pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen. Suomenlinnassa voi yöpyä ympäri vuoden ja paikalle pääsee HSL:n lautalla Kauppatorilta 15 minuutissa.
Myös Turku kutsuu nauttimaan kauniista maisemista, oli alla sitten auto, polkupyörä tai muu menopeli. Tie 180:nä tunnettu reitti lähtee Turun Tuomiokirkolta, ja kulkee muun muassa Naantalin, Merimaskun, Taivassalon, Kustavin ja muiden kylien läpi aina Brändöhön asti. Välillä maantie vaihtuu lossiin, ja reitin varrelle mahtuu upeiden saaristonäkymien lisäksi ensiluokkaisia ravintoloita, kahviloita ja kauppoja.
Bengtskärin majakan voi vuokrata yksityiskäyttöön ja kodikasta majoitusta tarjotaan myös entisessä Iniön kunnantalossa. Kustavin käsityökylässä omissa pajoissaan työskentelee useita eri alojen artesaaneja, ja huhu kertoo, että käsityökylästä löytyvät myös parhaimmat sokerimunkit.
Tampereen luontokohteet ja Siikanevan soidensuojelualue
Forssa–Tampere-akseli sisältää monta hyvää luontokohdetta. Turusta Forssaan päin siirryttäessä pakollisia pysähdyskohteita ovat Torronsuon kansallispuisto, Liesjärven kansallispuisto, Saaren kansanpuisto sekä Eerikkilän Sport & Outdoor Resortin ulkoilumaastot. Luvassa on järvi- ja metsämaisemia, hiekkaharjuja, rengasreittejä ja soita ylittäviä pitkospuita, jotka sopivat hauskan lomapäivän viettoon suuremmallakin porukalla.
Vuoden 2020 retkikohteena palkittu Kintulammen luonnonsuojelualue sijaitsee 30 minuutin matkan päässä Tampereelta, minkä lisäksi paikkakunnalla päästään nauttimaan Pyynikin upeista ulkoilumaastoista. Maailman korkein soraharju tarjoilee melkoiset maisemat ja Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva julkinen Rajaportin sauna sopii reippailleissa kipeytynet lihasten hoitoon.
Siikanevan soidensuojelualueella voit kiertää Helvetinjärven kansallispuiston Helvetistä Itään -kierroksen, ja selvittää, mikä synnytti kuuluisan Helvetinkolun. Jylhä kalliorotko on syntynyt 150– 200 miljoonaa vuotta sitten, ja jyrkänteiden erikoisuutena ovat varjossa viihtyvät sammal- ja muut kasvilajit.
Saimaan retkeilykohteet ja Hytermän museosaaret
Suomi on tuhansien järvien maa, ja Saimaan äärellä sijaitsevissa luontokohteissa maastokenkänaisten ja -miesten on helppo olla onnellisia. Punkaharju, Koloveden kansallispuisto ja Linnansaaren kansallispuisto käyvät päiväpatikkaan ja tuovat lomaan norppien bongailua ja melontaa.
Jos säät sallivat, tilapäinen leiriytyminen on usein sallittua eläinten pesimäaikojen ulkopuolella. Puussa roikkuva tentsile tarjoaa erikoisemman majoittumiselämyksen kuin hotelli ja B&B-majoitus, ja sekä aamulla että illalla sininen hetki hurmaa kokeneimmatkin matkailijat.
Erikoisempien kohteiden ystävien kannattaa kurkistaa Hytermän luonnonsuojelu- ja museosaarille. Reitti perille edellyttää soutamista, mutta 10 minuutin vaivan palkkana on kaunis hiekkaranta ja upea harjuluonto. Saarelta löytyy täynnä vanhoja rakennuksia oleva ”Romu-Heikin” ulkoilmamuseo ja yli seitsemään metriin yltävä myllynkivistä muurattu vuoden 1937 muistomerkki.
Lintobongareiden paratiisi löytyy Siikalahden lintujärveltä Parikkalasta, jossa tirppejä tiirailuillaan kahdesta lintutornista, katselulavalta ja piilokojusta. Parhaimpina päivinä alueella parveillee kymmeniätuhansia pohjoiseen muuttavia vesilintuja ja kurkien huuto kantautuu kauas.
Kolin kansallismaisemat ja Patvinsuon kansallispuisto
Jos pääsiäislomasuunnitelmat eivät kanna Kolille asti, kannattaa alueella vierailla viimeistään Suomen luonnon päivänä 26.elokuuta. Kansallismaisemaksi julistettu Koli on innoittanut lukuisia taiteilijoita ja herättää satunnaisissakin vierailijoissa inspiraation liekin. Etenkin Ukko-Koli on vaikuttava näky auringonlaskun aikaan. Eri patikkareitit lähtevät kätevästi Kolin Sokos-hotellin pihalta, ja majoituskohteesta löytyy myös kaikkia aisteja hemmotteleva kylpyä.
Patvinsuon kansallispuiston luontotornit päästävät seuraamaan suon kiihkeää kevätrytmiä, ja alueen läpi risteilee yhtenä 80 kilometriä merkittyjä luontopolkuja. Reittien pituus vaihtelee 3–25 kilometrin välillä ja ne ovat helppokulkuisia. Suosituimpana matkana pidetään 16 kilometrin Suomunkiertoa, jonka varrella on telttailualueita, kuivakäymälä ja tulentekomahdollisuus. Luonnonrannat soveltuvat uimiseen, minkä lisäksi vierailijoilla on mahdollisuus ostaa viehekalastuslupia tai vuokrata soutuvene, kanootti tai kajakki.
Karhunkierros, Särkitunturi ja Pallas-Ylläksen kansallispuisto
Vaikka upeaa maastoa saattaa löytyä läheltäkin, on Lappi Suomen luontomatkailun kruunaamaton kuningas. Kevättalvi käy lasketteluun, hiihtoon, moottorikelkkailuun, husky-ajeluihin ja muihin talviaktiviteetteihin, kun taas kesäaikaan Pallas-Ylläksen kansallispuiston Taivaskeron reitti sopii loistavasti eri pituisten reittien patikointiin.
Muonion Särkitunturi on parhaimmillaan kesäkuussa, kun pohjoisen yötön yö maalaa maiseman sinisen sävyillään. Herkkä Särkitunturi on helposti lähestyttävä tunturikohde alle 50 kilometrin päässä Leviltä, jonka poluilta on lähes mahdoton eksyä. Polulla ei ole juurakoita tai suuria kiviä ja talviaikaankin luminen polku on tamppaantunut kunnolla. Perillä odottaa tilava kota, polttopuita, makkaratikkuja ja paistoritilä.
Viimeisenä, vaan ei suinkaan vähäisimpänä on Oulangan kansallispuiston legendaarinen Karhunkierros. Kesäreitiksi suunniteltu edestakainen patikkamatka sisältää runsaasti silmänruokaa ja hikisiä kilometrejä, mutta sopii myös lyhyiden reittivalintojen päiväretkeilyyn. Metsähallituksen maksuton web-karttapalvelu auttaa reittien valinnassa oman kunnon ja käytettävissä olevien lomapäivien mukaan.
Reitin varrelta löytyy tervetulleita palveluja, kuten kioskeja ja kahviloita, ja sesonkiaikana alueen ravintoloissa on päivittäin tarjolla lämmin lounas. Paikallisia villiherkkuja kannattaa maistella esimerkiksi Kiutakönkäällä, Juumassa ja Rukalla, ja erilaiset mökkipalvelut tekevät majoittumisesta mukavaa.