Luontolomat.fi

Lomalle luontoon!

Luonnossa lomaillessa: Vinkit rentouttavaan seikkailuun

nuotiolla

Luonnossa lomailu tarjoaa upean mahdollisuuden irrottautua arjen kiireistä ja nauttia luonnon kauneudesta. Jotta matkasta tulisi onnistunut ja nautinnollinen, on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon muutamia seikkoja. 

Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä luonnossa lomailuun, jotta voit suunnitella unohtumattoman seikkailun. Muista nauttia luonnosta ja kunnioittaa sitä, jotta voimme säilyttää sen kauneuden tulevillekin sukupolville. Hyvää matkaa!

Tutustu alueeseen etukäteen

Matkalle lähtiessä on ensisijaisen tärkeää perehtyä huolellisesti kohdealueeseen. Kartoita alueen ilmasto-olosuhteet, jotta voit varustautua sopivasti esimerkiksi sateeseen tai auringonpaisteeseen. 

Lisäksi tutki alueen luontokohteet ja aktiviteettimahdollisuudet etukäteen, jotta voit suunnitella matkasuunnitelmasi juuri omien mieltymystesi mukaisesti. Näin varmistat, että matkastasi tulee nautinnollinen ja saa sinut tuntemaan olosi valmiiksi kaikkeen, mitä uusi ympäristö tarjoaa.

Suomessa on runsaasti luontoaktiviteetteja tarjolla, jotka sopivat niin aktiivisille seikkailijoille kuin rauhallisempaa luontokokemusta etsiville. 

Tässä muutamia esimerkkejä:

 • Vaellus: Suomi tarjoaa upeita vaellusreittejä eri puolilla maata. Voit vaeltaa kansallispuistoissa, kuten Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Lapissa tai Nuuksion kansallispuistossa lähellä Helsinkiä.
 • Melonta ja soutelu: Suomen järvet ja merenrannat tarjoavat upeita mahdollisuuksia melontaan ja souteluun. Voit vuokrata kajakin tai kanoottia ja tutkia rauhallisia järviä ja jokia.
 • Metsäretket ja sienestys: Suomen metsät ovat täynnä kauneutta ja luonnonantimia. Metsäretket ovat suosittuja, ja voit samalla kerätä marjoja tai sieniä, kuten herkkutatteja, kanttarelleja tai mustikoita.
 • Pyöräily: Maastopyöräily ja maantiepyöräily ovat suosittuja aktiviteetteja Suomessa. Maastopyöräilyreittejä löytyy etenkin Lapin tuntureilta ja Kainuun metsistä.
 • Kalastus: Suomi tunnetaan hyvästä kalastuksestaan. Voit vuokrata kalastusvälineitä ja kokea kalastuksen rauhoittavan vaikutuksen järven tai joen rannalla.
 • Talviurheilu: Talvella voit nauttia hiihdosta, lumilautailusta ja jääretkistä. Suomi tarjoaa upeita hiihtokeskuksia, kuten Levi, Ruka, ja Tahko.
 • Revontulet: Lapissa on mahdollisuus nähdä revontulia, jotka ovat upeita valoilmiöitä talvisella taivaalla. Voit lähteä revontuliretkelle oppaan kanssa.
 • Mökkeily: Suomalaiset rakastavat mökkeilyä, ja voit vuokrata oman mökin järvien ja metsien keskeltä. Mökkeily tarjoaa mahdollisuuden rentoutumiseen ja saunomiseen luonnonläheisessä ympäristössä.

Kohdealueen perusteellinen tutustuminen ei ainoastaan auta sinua valitsemaan oikeanlaisen varustuksen, vaan se myös lisää matkakokemuksesi rikkautta. Kun tiedät, mitä odottaa, voit paremmin sulautua ympäristöön ja nauttia luonnosta. Samalla voit suunnitella aktiviteetteja, jotka tuovat matkaasi juuri sen haluamasi annoksen seikkailua ja rentoutumista.

Pakkaa asianmukaisesti

Varusteiden asianmukainen valinta on keskeistä luontolomalla, ja se voi tehdä matkastasi miellyttävän ja turvallisen. 

Jos suunnittelet retkeilyä, varmista, että sinulla on mukana tarvittavat retkeilyvarusteet, kuten teltta, makuupussi, retkikeitin ja kompassi. Pukeudu kerrospukeutumiseen, jotta voit sopeutua vaihteleviin sääolosuhteisiin: ohuet kerrokset lämpimänä päivänä ja lämpimät vaatteet viileämpinä iltoina. 

Lisäksi, älä unohda pakata riittävästi eväitä ja juomaa, erityisesti jos matkasi vie kauemmas asutuilta alueilta. Näin voit nauttia luonnosta huolettomasti ja pysyä energisenä koko matkan ajan.

Tarkista turvallisuusseikat

Turvallisuus on ensisijaisen tärkeää luonnossa liikkuessa. Ennen matkalle lähtöä, ota aikaa selvittää alueen mahdolliset vaaratilanteet ja turvallisuusseikat. Tarkista, onko alueella tiedossa olevia villieläimiä, kuten karhuja tai hirviä, ja ota selvää, miten toimia kohtaamistilanteessa. 

Etenkin Lapissa on lukuisia syrjäisiä alueita, joissa puhelinverkko ja internet-yhteys voivat olla hyvin rajoittuneita tai jopa olemattomia. Tämä johtuu osittain alueen karuista luonnonolosuhteista ja harvaanasutusta alueesta. 

Tässä on muutamia seikkoja, jotka on hyvä pitää mielessä, kun suunnittelet matkaa Lappiin:

 • Kommunikaatiosuunnitelma: Ennen matkaa varmista, että sinulla on kommunikaatiosuunnitelma. Kerro jollekulle läheiselle, minne olet menossa ja milloin aiot palata. Tieto voi olla elintärkeää hätätilanteissa.
 • Varaudu puhelinpimennykseen: Älä luota siihen, että voit käyttää puhelinta kaikissa tilanteissa. Esimerkiksi, jos olet tottunut pelaamaan nettikasinoilla puhelimellasi ja suunnittelet matkaa erämaihin, saatat huomata, että peliyhteys voi olla katkolla syrjäisillä alueilla, jossa puhelinverkko on heikko tai olematon. Älä huolestu asiasta, vaan ota se tilaisuutena irrottautua hetkeksi digimaailmasta ja uppoutua täysin luonnon rauhaan.
 • Fyysiset kartat ja kompassi: Ota mukaan fyysisiä karttoja ja kompassi, ja opettele niiden käyttöä. Ne voivat auttaa sinua suunnistamaan, vaikka GPS-yhteys olisi katkennut.
 • Paikallinen tieto: Jos olet suunnitellut reitin tai aktiviteetin syrjäisille alueille, kysy paikallisilta asukkailta tai retkeilyoppailta neuvoja ja tietoa alueen erityispiirteistä.
 • Erikoisvarusteet: Jos olet menossa hyvin erämaiseen paikkaan, harkitse satelliittipuhelimen tai hätäpaikannuslaitteen mukaan ottamista. Nämä laitteet voivat olla pelastava tekijä hätätilanteissa.

Lisäksi, erityisesti tunturialueilla, sääolosuhteet voivat vaihdella nopeasti, joten tarkista sääennuste ja varaudu vuoristosääolosuhteisiin asianmukaisilla vaatteilla ja varusteilla. Ennakkosuunnittelu turvallisuuden näkökulmasta auttaa varmistamaan, että voit nauttia luontoseikkailustasi huolettomasti ja turvallisesti.

Jätä jäljet jättämättä

Ympäristön kunnioittaminen on keskeistä luontolomailussa, ja se auttaa säilyttämään luonnon kauneuden tulevillekin sukupolville. Älä jätä jälkiä tai roskaa luontoon, vaan huolehdi omista jätteistäsi asianmukaisesti. Roskien jättäminen luontoon voi vahingoittaa paikallista ekosysteemiä ja pilata muiden luontoharrastajien kokemuksen.

Käytä aina retkeilyreittejä ja leirintäalueita, joilla on tarjolla asianmukaiset palvelut, kuten wc:t ja jätepisteet. Näillä alueilla on yleensä suunniteltu infrastruktuuri, joka auttaa minimoimaan ympäristöhaitat ja pitämään luonnon siistinä.

Jos et löydä läheltäsi virallista leirintäaluetta, noudata ”Leave No Trace” -periaatetta, joka tarkoittaa, että jätät jäljillesi mahdollisimman vähän vaikutuksia ympäristöön. Kaiva kuoppa ulostamista varten, jotta vältytään vesistöjen saastumiselta, ja pakkaa kaikki roskat ja jätteet mukaasi.

Lisäksi voit osallistua paikallisiin ympäristönsuojeluhankkeisiin ja vapaaehtoistyöhön, jos haluat antaa takaisin luonnolle ja auttaa säilyttämään sen kauneuden ja monimuotoisuuden. Ympäristön kunnioittaminen ei ainoastaan tee matkastasi eettisempää, vaan se myös varmistaa, että voimme kaikki jatkossakin nauttia upeasta luonnosta ja sen tarjoamista elämyksistä.

Jaa kokemuksesi

On hienoa jakaa matkakokemuksesi sosiaalisessa mediassa tai matkablogissa, sillä se voi innostaa muita luontoharrastajia ja tarjota hyödyllistä tietoa. Muista kuitenkin kunnioittaa muiden lomailijoiden yksityisyyttä ja saada heiltä lupa, ennen kuin julkaiset kuvia tai tietoja heistä. 

Luontoa kuvatessasi varo häiritsemästä paikallista eläimistöä ja noudattamasta paikallisia säädöksiä. Lisäksi vältä geotaggauksen käyttämistä tarkasti suojelluilla alueilla, jotta estät suurien matkailijavirtojen ohjaamisen herkille ekosysteemeille. Näin voit jakaa upeita kokemuksiasi samalla kun säilytät ympäristön ja muiden matkailijoiden kunnioituksen.

Luonnossa lomaillessa: Vinkit rentouttavaan seikkailuun

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun